İran – Kaşan (Kashan)

Tahran’da geçirdiğimiz iki günün ardından sabah erkenden uyanıp Ali, Ali’nin ablaları, babası, ben ve Lauréne Kaşan’a gitmek üzere yola çıktık. Kaşan (Kashan) İran’a seyahat edenler tarafından pek bilinen, gidilen bir yer değil. Ali’nin ailesi İsfahan’a giderken bir günü burada geçireceğimizi söyleyince şaşırdım, benim aklımda da Kaşan’a gitmek hiç yoktu. Açıkçası bir yeri oranın yerlisiyle gezmenin de en güzel tarafı bu oluyor. Kaşan çölün ortasında bir vaha, ziyaretçisine muhteşem mimari eserler sunuyor.

DSC_0307

DSC_0360

Tahran ile Kaşan’ın sur içindeki tarihi merkezinin arası 3 saat sürüyor, biz geze geze gitmeyi tercih ettiğimiz için önce mola verip Fin Bahçesi’nde (Bagh-e Fin) kahvaltı yaptık, sonra da bahçeyi ve binaları gezdik. Fin Bahcesi Safevi döneminden kalmış bir nevi spa merkezi, Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.

DSC_0366

DSC_0320

Sulama sistemi çok etkileyici, bahçe çölün içindeki yolculuktan sonra insana huzur veriyor. Burası aynı zamanda İran’ın en büyük devlet adamlarından Amir Kabir’in Nasreddin Şah tarafından hamamda öldürüldüğü yermiş, mezarı da burada olduğundan İranlılar icin manevi önemi de var.

DSC_0319DSC_0352

Kaşan gül suyu ve halılarıyla ünlü bir şehir, eskiden önemli bir ticaret merkeziymiş ve şehirde birçok zengin tüccar yaşamış. Bunlardan özellikle ikisinin konakları İran seyahatinde gerçekten görülmesi gereken yerler: Boroujerdi ve Tabatabaei Konakları. Tabatabaei Konağında dört avlu var, nefis bir bahçe içinde yer alıyor. Muhteşem geometrik tavanları, aynalarla bezeli ince ince işlenmiş duvarları, rengarenk pencereleriyle çok çok güzel.

DSC_0414

DSC_0413

IMG_0072

DSC_0450

DSC_0427

DSC_0418

DSC_0411

Boroujerdi Konağı da Tabatabaei ailesinden alınan bir gelin için inşa edilmiş. Dikdörtgen avlusu, duvarlarındaki çiniler ve ailenin önemli kişilerinin resimleri ile burası da çok etkileyici bir konak. Ama biz asıl konağın içinin hep serin kalmasını sağlayan rüzgar kuleleri sistemine hayran olduk.

DSC_0472

IMG_0099

IMG_0093

DSC_0477

DSC_0484

Kaşan’da evlerin kapılarında aynı Osmanlı evlerindeki gibi ikişer tane kapı tokmağı var. İnce uzun tokmak erkekler, kalın ve yuvarlak tokmak kadın misafirler içinmiş. Böylece evdekiler kapıyı kimin açacağına karar verebiliyor, gelen bir erkekse kadınlar örtünmeleri gerektiğini anlıyorlarmış.

Bütün bir günü Kaşan’da geçirdikten sonra Amir ve Mitra’yla vedalaştık ve İsfahan’a doğru yola koyulduk. Bomboş çöl manzarasının içinde arada ortalığı karıştıran nükleer tesislerin yanından geçtik. Akşamüstü İsfahan’a ulaştık.

One Comment Kendi yorumunu ekle

  1. Nilgün dedi ki:

    24 günlük İran ziyaretimde görmeyi ıskaladığım Kashan’i senin gözünden az biraz tanıdım, devamını umarım bir dahaki ziyaretimde kendim getiririm…

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s